برگ سبز یا سند دفترخونه؟ مسئله این است!

یکی از دغدغه‌ها و سوالات اصلی افرادی که خرید و فروش خودرو را انجام می‌دهند ،این است که آیا برگه سبز صادره از طرف نیروی انتظامی سند رسمی مالکیت یک وسیله نقلیه محسوب می‌شود یا سند قطعی صادره از دفترخانه‌ها؟

نیروی انتظامی معتقد است که تمامیت مالکیت مربوط به یک خودرو و پلاک آن در برگ سبز صادره از سوی پلیس راهور و مراکز تعویض پلاک ذکر شده و الزامی به مراجعه به دفترخانه و پرداخت هزینه به جهت ثبت سند قطعی نیست اما از طرفی دفاتر رسمی هم با استناد به آیین نامه اجرایی ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مبنی بر الزام صدور سند نهایی خودرو در دفترخانه البته بعد از انجام امور تعویض پلاک و همچنین پیگیری دعاوی حقوقی مربوط به خودرو و یا اموال یک فرد در دادگاه‌ها، ثبت و صدور سند نهایی در دفترخانه رسمی را الزامی می‌دانند.   

این کشمکش حقوقی و دعوای بین پلیس راهور و کانون سردفتران چند بار تا مجلس هم رفت و آمد و در نهایت مجلس هم اینگونه پاسخ این سوال را داد: «براساس ماده ۲۲ قانون حمل و نقل مسئولیت صدور اسناد مالکیت و پلاک خودرو برعهده نیروی انتظامی است. بنابراین سند مالکیت خودرو صادر شده از طرف پلیس راهنمایی و رانندگی رسمیت قانونی دارد و دیگر الزامی به ثبت سند در دفترخانه نیست» و به صورت فصل الخطاب حق را به پلیس راهور داد.

 نکته مهم در برگ سبز این است که در قسمت بالایی این سند علاوه بر کلمه «سند مالکیت خودرو»، شماره سنا یا همان شماره مالکیت خودرو درج می‌شود که حکایت از رسمی بودن برگ سبز دارد.

مشخصات منحصر به فرد یا همان شناسنامه خودرو در بخش اول سند تک برگی ذکر می‌شود؛ این مشخصات شامل نوع، رنگ، تیپ، ظرفیت، تعداد سیلندر، نوع سوخت، تعداد چرخ، تعداد محور، شماره شاسی، شماره موتور و شناسه وسیله نقلیه است. در بخش دوم اطلاعات شخصی مالک همچون نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کد ملی، تاریخ تولد، نام پدر و محل صدور ذکر می‌شود.

بنابراین شما در جایگاه خریدار اختیار دارید در صورت صلاحدید خود اقدام به ثبت رسمی سند اتومبیل کنید ولی الزامی برای آن وجود ندارد زیرا که شما با در دست داشتن برگ سبز خودرو، مالک قانونی خودرو محسوب می‌شوید.

با همه این احوالات، در صورتی که طرفین معامله ماشین خواستار ثبت و دریافت سند در دفترخانه باشند، همچنان انجام این امر امکانپذیر است و در عین اختیاری بودن قانونی هم هست. البته این را هم باید در نظر داشته باشید در صورتی که شکایت قانونی برای خودرو در دستگاه قضایی رخ دهد، دادگاه سند ثبت شده دفاتر اسناد رسمی را نسبت به برگ سبز در اولویت می‌داند و حکم را به نفع دارنده سند ثبتی دفتر اسناد رسمی صادر می‌کند.

پس در نهایت بهتر است که به جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی در دعاوی حقوقی و مشکلات مربوط به تعیین تکلیف اموال، اقدام به ثبت سند قطعی در دفترخانه هم بکنید و البته مبلغ جزئی از معامله را هم به جهت اینکه هزینه تحریر سند قطعی بر عهده فروشنده است، در زمان صدور سند قطعی پرداخت یا دریافت کنید.

نظرات
Captcha